Omiljena vozila

Pogledajte vozila koja biste uzeli u obzir.

Testna vožnja

Pokličite nas na: 01/6700-340 ali nam pišite

Volvo S90 D5 AWD Geartronic

2013, 171.509 km, 103kW/140KM

32.000 EUR45.000 EUR

Ponudite nam ceno

FORMA
Pošlji
Zadovoljstvo zajamčeno
100% provjerena vozila
JAMSTVO NA SVA VOZILA
VAŠE VOZILO KUPUJEMO GOTOVINOM

Kako izabrati najbolje zimske gume?

Zimski uvjeti na cesti zahtijevaju korištenje posebnih guma koje održavaju fleksibilnost i mekoću za besprijekorno prianjanje.

S obzirom na to da ljetne gume zimi djeluju vrlo loše i predstavljaju veliki sigurnosni rizik - imaju znatno lošiji put kočenja - odabir kvalitetnih zimskih guma jedno je od ključnih pitanja prilikom pripreme vašeg vozila za zimu. Gume su jedan od najopterećenijih i najizloženijih dijelova vozila, stoga u svakoj situaciji moraju osigurati sigurnu vožnju.

Njihov izbor posebno ovisi o tipu vašeg vozila i načinu na koji se koristi zimi. Gume za manje automobile nisu iste kao za SUV vozila i veća vozila – jer svako vozilo ima različite vozne karakteristike, stoga morate znati na što trebate paziti pri odabiru.

Cjenovni okvir – ne štedite previše 

U Hrvatskoj vrijedi zakonski propis po kojem je obvezna zimska oprema od 15. studenoga do 15. travnja. Obavezne su četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm te lancima za snijeg na pogonskim kotačima. 

Nemojte gledati samo zakon – pri kupnji zimskih guma ključnu ulogu ne igra cijena jer su cijene guma često sigurnosni kompromis. Prije odluke je preporučljivo da provjerite testove guma i njihove tehničke karakteristike, na čelu s dimenzijama, nosivošću i razredom brzine. Važan je i datum proizvodnje jer su na tržištu često stare gume niže cijene, ali zbog starosti imaju slabije vozne karakteristike.

Način upotrebe je presudan

Odaberite svoje gume u skladu s uporabom vašeg vozila. Za gradsku upotrebu posebno su važni dobri kočioni učinci i mala potrošnja. Ako ste često na autocesti, gume bi trebale osigurati kratke kočne putove, nisko trošenje i uštedu goriva. Na primjer, ako živite u brdovitom kraju, one bi trebale pružiti izvrsnu vuču, jer ćete puno voziti po snijegu ili ledu.

Pazite na energetsku etiketu kojom su označene sve gume – ona sadrži informacije o učinkovitosti goriva, prianjanju na mokroj površini i vanjskoj buci od kotrljanja.

Na izbor utječe i toplije vrijeme

Tijekom zime uvjeti na cesti su vrlo promjenjivi, pa prije kupnje provjerite i ponašanje zimskih guma na višim temperaturama i po sunčanom vremenu, što se može dogoditi duže vrijeme. Naravno, nakon zime zamijenite ih - većina zimskih guma izrađuje se za niske temperature, pa ih se ne preporučuje koristiti ljeti. 

Što učiniti s ljetnim gumama

Gdje skladištiti ljetne gume? Možete ih pohraniti kod vašeg vulkanizera ili u svoju garažu ili podrum. U svakom slučaju gume treba očistiti prije skladištenja. Najbolje je položiti prazne gume vodoravno jednu na drugu. Prostor za skladištenje držite suhim, umjereno prozračenim, zaštićenim od sunčeve svjetlosti i jakog umjetnog svjetla. 

Pročitajte više:

Znate li što znače lampice na instrumentnoj ploči?

Nije bitno vozite li vozilo marke Ford, Renault, Kia, Volvo, BMW, Volkswagen, Fiat ili neke druge – lampice upozorenja na instrumentnoj ploči su u svim vozilima u velikoj mjeri standardizirane kako biste bez problema mogli prepoznati što znače.

Što morate znati prije kupnje gospodarskog vozila

Izbor kvalitetnog rabljenog gospodarskog vozila teži je nego što se to čini na prvi pogled. Postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti prilikom same kupnje.