Omiljena vozila

Pogledajte vozila koja biste uzeli u obzir.

Testna vožnja

Pokličite nas na: 01/6700-340 ali nam pišite

Volvo S90 D5 AWD Geartronic

2013, 171.509 km, 103kW/140KM

32.000 EUR45.000 EUR

Ponudite nam ceno

FORMA
Pošlji
Zadovoljstvo zajamčeno
100% provjerena vozila
JAMSTVO NA SVA VOZILA
VAŠE VOZILO KUPUJEMO GOTOVINOM

Znate li što znače lampice na instrumentnoj ploči?

Nije bitno vozite li vozilo marke Ford, Renault, Kia, Volvo, BMW, Volkswagen, Fiat ili neke druge – lampice upozorenja na instrumentnoj ploči su u svim vozilima u velikoj mjeri standardizirane kako biste bez problema mogli prepoznati što znače.

Pa ipak – znate li uvijek što Vam automobil upaljenom lampicom želi poručiti?

Paljenje lampica najčešće Vas upozorava na mogućnost kvarova, uključujući one na motoru, sustavu kočenja i upravljanja. Međutim svjetlo nije uvijek jedne boje, jer uz crveno postoje i svjetla druge boje. Koje su lampice najvažnije?

Crvena svjetla
Na instrumentnoj ploči uvijek ima nekoliko svjetala koja označavaju upaljena prednja svjetla, pokazivače smjera, podignutu ručnu kočnicu ili uključena duga svjetla. Problem nastaje kada se upale crvena svjetla. Među najvažnijim crvenim „alarmima“ je lampica sa slikom spremnika za ulje koja pokazuje nisku razinu  motornog ulja. Ako se uključi, odmah zaustavite vozilo i ugasite motor kako biste izbjegli pregrijavanje i kvar vozila. Potom provjerite razinu ulja i po potrebi dolijte – u većini slučajeva to će riješiti problem. Međutim ako svjetlo i dalje gori, potražite pomoć stručnjaka ili nazovite vučnu službu.

Na neadekvatnu razinu tekućine također upućuje i lampica sa slikom dviju pletenica u krugu koja pokazuje pomanjkanje kočione tekućine ili poteškoće s ABS-om. Crveno može gorjeti i lampica akumulatora koja pokazuje kako se više ne puni te kako će uskoro ostati bez električne energije. Najčešće uključeno crveno svjetlo je trokut s uskličnikom koji pokazuje da je podignuta ručna kočnica.

Crvena svjetla upozorenja simbol su i za sigurnosni pojas i problem sa zračnim jastukom na vozačevoj strani. Tu je i crveno svjetlo s termometrom u tekućini koje upozorava na pregrijavanje motora. U tom slučaju zaustavite vozilo i dolijte rashladne tekućine, ako je razina preniska. Ako niska razina rashladne tekućine nije razlog pregrijavanja, zatražite stručnu pomoć.

Među alarmantnim crvenim svjetlima je i znak Check Engine koji upozorava na različite kvarove. U tom slučaju motor treba provjeriti iskusan servisni tehničar. Ako lampica Check Engine počne treptati, poruka je još dramatičnija. Vozilo se mora zaustaviti jer može doći do većih poteškoća motora.

Zelena, plava i žuta upozorenja
Manje problematične su lampice drugih boja. To uključuje žuto svjetlo pored kazaljke za gorivo koje pokazuje da je rezervoar gotovo prazan, žuti krug s ABS natpisom koji se uključuje pri nepravilnom radu ABS-a te slika žutog motora u slučaju njegovog otežanog rada.

Mnoge su lampice uključene kao uobičajena upozorenja koja prate vožnju. To su primjerice, zelene strelice u slučaju paljenja pokazivača smjera ili plava lampica za nadzor jakosti svjetala.

Popis tih i drugih simbola ne završava na ovome, stoga Vam preporučujemo da povremeno osvježite znanje o njihovu značenju pomoću uputa za korištenje vozila.

Pročitajte više:

Kako izabrati najbolje zimske gume?

Zimski uvjeti na cesti zahtijevaju korištenje posebnih guma koje održavaju fleksibilnost i mekoću za besprijekorno prianjanje.

Što morate znati prije kupnje gospodarskog vozila

Izbor kvalitetnog rabljenog gospodarskog vozila teži je nego što se to čini na prvi pogled. Postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti prilikom same kupnje.