Omiljena vozila

Pogledajte vozila koja biste uzeli u obzir.

Testna vožnja

Pokličite nas na: 01/6700-340 ali nam pišite

Volvo S90 D5 AWD Geartronic

2013, 171.509 km, 103kW/140KM

32.000 EUR45.000 EUR

Ponudite nam ceno

FORMA
Pošlji

Zaštita vozila od krađe

Krađe automobila nije moguće do kraja iskorijeniti. Ipak, uz odgovarajuće preventivne mjere možete poprilično smanjiti mogućnost da se to dogodi upravo Vama.

Načini krađe
Prije par desetljeća kriminalci su jednostavno onesposobili ključanicu na vratima vozila ili razbili staklo, ušli i upalili motor spajanjem žica koje se nalaze ispod upravljačkog obruča. Zadnjih dvadesetak godina gotovo svi automobili su opremljeni blokadom motora u obliku kodnog ključa. Zato se kradljivci moraju puno bolje potruditi. Motor je moguće pokrenuti samo odgovarajućim ključem ili „zavaravanjem“ sigurnosne elektronike – a oni to čine sustavima za isključivanje elektronike ili njenim zaobilaskom za prisilno pokretanje vozila.
Zbog velike snalažljivosti lopova, moderni automobili imaju nova sigurnosna poboljšanja, ali za većinu njih, nažalost, brzo pronalaze učinkovita "rješenja".

Koje marke su na udaru?
Među lopovima najpopularnija su njemačka vozila, a od krađe su najsigurnija korejska i japanska vozila. Načelno se za preprodaju koriste skuplja vozila, dok se vozila niže i srednje klase uglavnom rastavljaju i prodaju u rezervne dijelove što otežava pronalazak ukradenih vozila.

Važno je gdje ostavljate vozilo
Automobili su najviše izloženi na parkiralištima u blizini velikih ? naselja, osobito na osamljenim i tamnim parkiralištima. Sve što zasjenjuje pogled na vozilo, skriva od pogleda i počinitelja!
Automobili su sigurniji u blizini stambenih zgrada nego na velikim parkiralištima, a čak i kada je u osobnoj garaži, ključ ne biste smjeli ostavljati negdje u blizini. Ako počinitelj dođe do originalnih ključeva, krađa postaje jednostavan posao. Također bitno je ne ostavljati prometnu dozvolu u automobilu.

Zaštitne naprave
U pravilu, kradljivci prije odustaju od krađe automobila koji imaju dodatne sigurnosne mehaničke ili elektronske naprave jer one produljuju vrijeme krađe automobila. Na tržištu postoji širok raspon različitih naprava za osiguravanje vozila kao što su skriveni prekidač koji sprječava pokretanje pumpe za gorivo ili alarm. Osim toga, postoji i sustav za blokadu mjenjača i sprječavanje upravljačkog obruča koji onda onemogućuje okretanje upravljača. Vlasnici skupljih vozila često imaju GPS naprave koje komuniciraju putem telefonske veze te javljaju lokaciju vozila i upozoravaju vlasnika na njegovo pomicanje. Uređaj ne sprječava krađu, ali pomaže slijediti ukradeno vozilo.

Kad se ipak dogodi …
Kada do krađe ipak dođe, ključno je vrijeme prijave i zaštita mogućih dokaza koje je za sobom ostavio počinitelj. Prijavite krađu što je prije moguće dajući policiji što je moguće više podataka i specifične značajke – ključni su podaci o mogućim oštećenjima, promjenama i specifičnim obilježjima koji su ključni u prepoznavanju vlasništva jer sve to može pomoći u identifikaciji ukradenog vozila.

Pročitajte više:

Oprema u slučaju nužde

Tijekom lošeg vremena možete čak i s dobro održavanim i opremljenim automobilom zapeti na cesti. Najčešće se to dogodi kada je na kolniku i uz njega puno snijega ili kada snijeg nezaustavljivo pada.

Potrebno je provjeravati rashladnu tekućinu

Rashladna tekućina, koju često zovemo antifriz, štiti motor vozila od hladnoće i topline jer održava stabilnu temperaturu u svim vremenskim uvjetima. Stoga je važno da ima odgovarajuća svojstva i da njezina razina nikada ne padne ispod minimalne količine.