Omiljena vozila

Pogledajte vozila koja biste uzeli u obzir.

Testna vožnja

Pokličite nas na: 01/6700-340 ali nam pišite

Volvo S90 D5 AWD Geartronic

2013, 171.509 km, 103kW/140KM

32.000 EUR45.000 EUR

Ponudite nam ceno

FORMA
Pošlji

Kako uštedjeti na gorivu?

Potrošnja goriva ovisna je o tri temeljna čimbenika – održavanju vozila, pravilnom načinu korištenja vozila i stilu vožnje. Držanjem nekih osnovnih pravila možete uvelike uštedjeti na gorivu.

Uredno održavanje smanjuje potrošnju
Prva mjera štednje briga je o besprijekornosti vozila jer redovito održavana vozila manje troše goriva i ispuštaju manje emisijskih plinova. O čemu sve treba voditi brigu? Važan je odgovarajući tlak u pneumaticima jer slabo napunjene povećavaju potrošnju i do 4 posto, a više trošite i ako ima slabu konfiguraciju podvozja s neadekvatnom optikom. Također, ako je djelovanje motora nije optimalno, automobil troši od 5 do 10 posto više, a važno je i motorno ulje – ako je neodgovarajuće ili staro, ono povećava potrošnju goriva za 1 do 2 posto.

Pravilno upotrebljavajte svoje vozilo
Imajte na umu da možete uštedjeti gorivo i pravilnom uporabom svoga vozila. Pri većim brzinama, dobro zatvorite prozore kako ne bi uzrokovali otpor zraka. Isto vrijedi i za krovnu kutiju – ako je ne upotrebljavate, uklonite je kako ne bi povećala otpor zraka. Već ovim jednostavnim mjerama možete smanjiti potrošnju goriva za čak 10 posto. Potrošnju povećava i preteška prtljaga te nepotrebna uporaba klimatskih naprava – čak i do 5%.

Promišljena vožnja je najpovoljnija
Na potrošnju goriva intenzivno utječe način vožnje. Važno je da u svim okolnostima vozite promišljeno i prilagođenom brzinom. Svaki put kada jako ubrzate ili usporite, motor troši više goriva i proizvodi više ugljičnog dioksida. Stoga, kad ubrzavate, prijeđite što prije u višu brzinu. Više brzine, kao što su četvrta, peta i šesta, ekonomičnije su u smislu potrošnje goriva. Takvom vožnjom možete na autocesti povećati doseg automobila i za do 33%, a velike uštede stvarate i umjerenom gradskom vožnjom. Pri poštivanju ograničenja brzine možete uštedjeti između 7 i 23 posto goriva. Treba upamtiti i da je važno započeti vožnju neposredno nakon pokretanja motora te motor ugasiti svaki put kad stojimo u mjestu duže od minute. Suvremeni motori omogućuju neposredno pokretanje motora, bez nepotrebnog i rasipnog grijanja motora.

Pročitajte više:

Kako izabrati najbolje zimske gume?

Zimski uvjeti na cesti zahtijevaju korištenje posebnih guma koje održavaju fleksibilnost i mekoću za besprijekorno prianjanje.

Znate li što znače lampice na instrumentnoj ploči?

Nije bitno vozite li vozilo marke Ford, Renault, Kia, Volvo, BMW, Volkswagen, Fiat ili neke druge – lampice upozorenja na instrumentnoj ploči su u svim vozilima u velikoj mjeri standardizirane kako biste bez problema mogli prepoznati što znače.

Što morate znati prije kupnje gospodarskog vozila

Izbor kvalitetnog rabljenog gospodarskog vozila teži je nego što se to čini na prvi pogled. Postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti prilikom same kupnje.