Omiljena vozila

Pogledajte vozila koja biste uzeli u obzir.

Testna vožnja

Pokličite nas na: 01/6700-340 ali nam pišite

Volvo S90 D5 AWD Geartronic

2013, 171.509 km, 103kW/140KM

32.000 EUR45.000 EUR

Ponudite nam ceno

FORMA
Pošlji

Savjeti za vožnju u zimskim uvjetima

U zimskoj sezoni vozači se susreću s brojnim izazovima na cesti jer loše vrijeme može biti istinski izazov kada se zbog njega uvjeti na cesti mijenjaju iz minute u minutu. Mekani snijeg, zaleđena cesta pa sve do bljuzgavice, ledene kiše, magle i snježne vijavice – sve to može dovesti do prometnih nesreća i tjelesnih ozljeda vozača i putnika.

Potrebno je zato pridržavati se osnovnih pravila i tehnika sigurne vožnje kako biste sigurno i sretno stigli na svoje odredište.

 1. Promijenite sve četiri gume na Vašem limenom ljubimcu
  Prvi korak kako biste imali veću kontrolu nad svojim vozilom je promjena ljetnih guma na zimske na sva četiri kotača. Za bolje performanse neki ih postavljaju samo na stražnje, no to ne osigurava optimalno prianjanje, optimalne performanse niti zahtijevanu razinu sigurnosti. Opasnost od proklizavanja se tako značajno povećava te postoji opasnost od nastavka vožnje ravno pri pokušaju skretanja.
   
 2. Pravilno provjerite tlak u gumama
  Što je temperatura niža, tlak u pneumaticim a pada. Prilikom podešavanja tlaka dok su pneumatici hladni (temperatura pneumatika na temperaturi okoline), podesite ga na vrijednost tlaka koju preporučuje proizvođač vozila. Ako tlak podešavate u toploj garaži ili servisnoj radionici, dodajte 0,2 bara (3 psi) na vrijednost tlaka koju preporučuje proizvođač vozila. Tako ćete kompenzirati nisku temperaturu i voziti s ispravno napuhanim pneumaticima.
   
 3. Postavite lance za snijeg kad je to potrebno
  Lanci za snijeg koriste se na nakupljenom snijegu. Primjerice ako putujete na neko skijalište morate staviti lance (prije kretanja na put). Idealno bi bilo da, nakon postavljanja, najveći dio lanaca prekriva dodirnu površinu Vašeg pneumatika s tlom. Preko pneumatika bi u prosjeku trebalo biti najmanje 12 lanaca. Prije kretanja na putovanje, saznajte kako se brzo i precizno skidaju i postavljaju lanci.
   
 4. Podesite svjetla za bolju vidljivost
  Jesenske kiše otežavaju sigurnost u prometu i ne samo da smanjuju vidljivost, već uzrokuju i smanjenje trenja između podloge na kojoj se automobil nalazi te samog kotača. Opremite Vaše vozilo s kvalitetnim i podešenim svjetlima.
   
 5. Imajte spremnu grebalicu za mraz
  Zbog niskih noćnih temperatura mraz je nerijetka pojava koja uzrokuje zamrzavanje vjetrobranskih stakala i cesta. Najlakši način da se riješite ovog neprijatelja sigurne vožnje je uporaba grebalice kojom ćete u potpunosti očistiti vjetrobransko staklo prije vožnje.
   
 6. Koristite sunčane naočale
  Sunce, koje se u ovo doba godine nalazi nisko nad horizontom, znatno više smeta vozačima jer zalazi ranije te najčešće obuhvaća razdoblje dana kada se vraćate s posla. Bitno je imati dobre sunčane naočale kako biste imali što jasniju i pregledniju sliku pred vozilom.
   
 7. Držite veći razmak u prometu
  Zbog smanjenja trenja između kotača i ceste, vrlo je važno održavati sigurnosni razmak u prometu kako biste mogli pravovremeno reagirali i na vrijeme zakočili. U Hrvatskoj je treći statistički najučestaliji razlog nesreća upravo vožnja na nedozvoljenoj udaljenosti između vozila. Kako biste povećali Vašu sigurnost, odbrojavajte dvije sekunde od vozila ispred sebe kako biste povećali Vašu sigurnost.

Pročitajte više:

Znate li što znače lampice na instrumentnoj ploči?

Nije bitno vozite li vozilo marke Ford, Renault, Kia, Volvo, BMW, Volkswagen, Fiat ili neke druge – lampice upozorenja na instrumentnoj ploči su u svim vozilima u velikoj mjeri standardizirane kako biste bez problema mogli prepoznati što znače.

Što morate znati prije kupnje gospodarskog vozila

Izbor kvalitetnog rabljenog gospodarskog vozila teži je nego što se to čini na prvi pogled. Postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti prilikom same kupnje.

Pobrinite se za klima uređaj prije ljeta

Bez klime gotovo da više ne možemo ni zamisliti proljetnu i ljetnu vožnju. No značenje klime nije samo za udobnost vožnje koju nudi točno određena temperatura.