Omiljena vozila

Pogledajte vozila koja biste uzeli u obzir.

Testna vožnja

Pokličite nas na: 01/6700-340 ali nam pišite

Volvo S90 D5 AWD Geartronic

2013, 171.509 km, 103kW/140KM

32.000 EUR45.000 EUR

Ponudite nam ceno

FORMA
Pošlji

Kako se ponašati pri prometnoj nesreći?

U slučaju nesreće mnogi ne znaju što učiniti – kako se ponašati i na što treba obratiti pozornost? Kada dođe do prometne nesreće bitno je da se najprije pobrinete za vlastitu sigurnost i sigurnost ostalih prometnih sudionika.

Kada izađete iz vozila, obucite reflektirajući prsluk, sa sigurnosnim trokutom obilježite mjesto nesreće te, ako je moguće, pobrinite se za prohodnost ceste i pomaknite se na sigurno.

Ako se dogodi na autocesti
U slučaju nesreće na autocesti ne otvarajte vozilo nesmotreno. Provjerite možete li sigurno izaći van, a kada izađete ne hodajte oko vozila i ne procjenjujte nastalu štetu. Mjesto nesreće brzo osigurajte na primjerenoj razini, a netko od sudionika neka upozorava nadolazeća vozila na opasnosti i obavijesti policiju. U slučaju manjih nesreća bez tjelesnih ozljeda uklonite vozilo na zaustavnu traku, odnosno k desnom rubu kolnika.

Nesreća u tunelu
Pri prometnoj nesreći u tunelu ostavite vozilo u smjeru najbližeg izlaza i upozorite ostale sudionike na prijetnju. Na vozilu ne gasite svjetla, a mjesto nesreće označite pred tunelom, odnosno na dobro vidljivom mjestu te o događaju što prije obavijestite policiju.

Pružanje prve pomoći
Na mjestu prometne nesreće pružite prvu pomoć unesrećenima ako ste za to propisno osposobljeni. Ne napuštajte mjesto nesreće osim ako je potreban hitan prijevoz unesrećenih u bolnicu, obavještavanje policijske postaje itd. Ne mijenjajte prizor prometne nesreće, osim ako je to neophodno za spašavanje sudionika u prometu.

Prisutnost policije
Ako je nastala manja materijalna šteta, nije potrebna prisutnost policije. Sa sudionicima u prometnoj nesreći ili oštećenim izmijenite podatke za uvažavanje povrata odštete osiguranja i ispunite europsko izvješće. Ako Vam je štetu načinilo vozilo koje nije osigurano, obavijestite svoje osiguravajuće društvo da pregleda oštećenje i obavijeste Vas o daljnjim postupcima za traženje naknade. Ako ste pretrpjeli ozljede u nesreći s nepoznatim vozilom, obratite se policiji.

Prometna nesreća izvan domovine
Ako je nastala manja materijalna šteta, sudionici mogu izmijeniti svoje podatke i ispuniti europsko izvješće o prometnoj nesreći. Potrebne podatke možete prepisati iz police osiguranja i prometne dozvole. Zbog lakše izvedbe postupaka koji slijede, preporučljivo je da na mjesto nesreće pozovete policiju kako bi napravila očevid i izdala potvrdu o oštećenju vozila koja će Vam omogućiti neometan prijelaz državne granice i povratak u domovinu. Ako ste u mogućnosti, zabilježite podatke događaja i fotografirajte mjesto nesreće te oštećena vozila kako bi uvažavanje osiguravajućih zahtjeva bilo što jednostavnije.

Želimo Vam sretan i miran put!

Pročitajte više:

Znate li što znače lampice na instrumentnoj ploči?

Nije bitno vozite li vozilo marke Ford, Renault, Kia, Volvo, BMW, Volkswagen, Fiat ili neke druge – lampice upozorenja na instrumentnoj ploči su u svim vozilima u velikoj mjeri standardizirane kako biste bez problema mogli prepoznati što znače.

Što morate znati prije kupnje gospodarskog vozila

Izbor kvalitetnog rabljenog gospodarskog vozila teži je nego što se to čini na prvi pogled. Postoji nekoliko stvari na koje morate pripaziti prilikom same kupnje.

Pobrinite se za klima uređaj prije ljeta

Bez klime gotovo da više ne možemo ni zamisliti proljetnu i ljetnu vožnju. No značenje klime nije samo za udobnost vožnje koju nudi točno određena temperatura.